tentang jiwa ak....

My photo
halo.. ape celop weyh... hurmm.. name haffis bin jamin.. owh anak JAMIN tot... ak umor 20ty. asal peejay (tmn sri manja) has works at jabatan belia & sukan selangor sebagai penyalia pusat kegiatan rakan muda parlimen petaling jaya utara.. x suke memarahi org n x suke dimarah so dont make me angry.,.. but lovely full,caring n baek aty laaa... ish apew celop sume niyeh tot.. haty mat rempit x kan jambu air kowt....

Wednesday, 22 June 2011

PENDAKIAN GUNUNG NUANG BERSAMA REJIMEN 502.....

perndakian kedua.
kali nie ak nak cite pahit jerih ak mase pendakian di gunung nuang.
salah satu banjaran titiwangsa....

SABTU 18/6/2011

  • 1100H
 pg yang semangat huhuhuh
persiapan tok bergerak kewh gunung nuang...
pack,ponco,rangsum tempur,peralatan lain.
  •  1400H

tayar 3ton bergolek dari kem menuju kewh gunung nuang...
dalm pemikiran maw tebus maruah yang pernah tercalar...
ak nk butikan pada squad2 ak yang ak mampu panjat gunung uh..

  • 1600H

 smpai di post renjer utan gunung nuang...
sebelom pndakian mesti dimulakan dgn pemanasan badan...
PT diambil oleh STAF SARJAN KHAIRUl dari REJIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA (RAMD)
semangat sume nyer....
pendakian di terus kan untuk kewh kem pertama KEM LOLO...
perhentian pertama untuk berhenti rehat sebelom memulakan perjalanan malam...


  • 1830H
smpai di kem lolo mmg glew kem pertama berhenti rehat sebelom berjalan malam...
smpai2 jewh at snie smua dh kepenatan mase pendakian masok...
huuuhuhuhu
ble off pack jewh tugas pertama masak nasi tp org yang bawak beras lambat lagi
masih dlm perjalanan....
nasib ade sndby maggi...alhamdulillah mkn maggi....
kat snie dijadikan markas pertama coz 3 anggota tidak dpt menerus kan pendakian terpaksa ditiggalkan...
lepas mkn mlm lebih kurang pukol 9.00 briffing oleh staf sarjan khairul sblom pendakian malam diterus kan...
9.20mlm pendakian di teruskan menuju kewh kem kedua kem pacat....

  • 0.30H
smpai di kem pacat dimana anggota2 akan bermalam disini..
lega dpt tido time nieyh mmg x pikir ape dah cme yang dipikir kan ade lah TIDO>>>
mane yang ade hammock gantung  mnggantungkan diri nyer...
yang x dew uh tdo atas ponco jewh la....
mlm nieyh yang mngeri kan ramai anggota2 yang kne parkingson....
hahahahhaa
x tahan ngan gelagat2 sume..
kesejukan yang melampau sampai 2 kew 3 kali bgun sbb sejuk...
hahahhahahaha


AHAD 19/6/2011


  • 6.00am

Pagi nieyh sume bgun awal coz x tahan sejuk sgt2...
ungun api pown di hidupkan...
hahahahahaha
btol2 x tahan pg nieyh sejuk sgt2...


  • 8.00am

perjalanan akan dimulakan kewh puncak bukit gunung nuang....
huhuhuhu|
yang nieyh best nak citer niyah mcm2 gelagat time nieyh...
so nak panjang2 kan sket cerita nyer....
pendakian bermula jewh jewh ak dh x tahan sebenarnyer coz badan dh x fit...
huhuhuhhu
asyik mkn jewh....
mmg mencabar jln yang ak sngka2 mcm biasa jewh ilang terus bila tgok track yang sebenar..
huh apew pown x boleh laa...
klo dagu nieyh boleh kne at batu mmg ler...
separuh perjalanan kaki ak dh krem ngan urut tegang hu sket jgn citer lar...
nasib ade setan swiper l/kpl sobri ngan kpl faizal memberi semangat..
terus kan perjalanan ngan kata2...
mmg berat sgt2 klo boleh nak merangkak jewh tp kne kuat kan mental...


  • 10.00am
smpai di puncak pengasih huh mmg kepenatan tp dh rasai kehebatan gunung nuang ble cuaca berkabus ngan angin bertiup menaikkan lagi semangat anggota2 untuk meneruskan perjalanan kew puncak....
msa kew puncak akan mengambil masa lebih kurang 30 minit kewh 20 minit...
mmg dh laju n lancar jewh time nieyh sbb dh rasai sedikit nikmat di puncak..
huh...kali nie ak tggl kan org yang di blakang huhuhu sory ea...
smpai jewh di satu selekoh seblom puncak lagi 1 nikmat yang allah tunjuk kan...
angin sekuat2 alam ngan kabus tebal...
mmg syukur jew la time uh...huhuhuhuhu
mmg terbaek la....
sume nyer ade dari mulut nieyh setelah kepenatan...

  • 10.30am
smpai puncak jewh terus ade sorak kan dari sahabat2 yang sampai awal...
mase smpai jewh trus take a pic x buang masa dh...
hahahahahhaha
tggu anggota2 yang trtggl di bawah.....
huhuhuhuhuhuhuhu
kuasa tuhan spe jewh yang tahu...
mmg kabus tebal....
mmg best.....


  • 11.15am
perjalanan turun plak....
x lme pown at atas uh...
yang penting dpt tawan ngan usaha dan smngat kawan2....




BERSAMBUNG.....

Wednesday, 8 June 2011

RINDU ZAMAN KURUS2 DULU...HEHEHEHHEHE

kenangan nieyh hehehehhe
time kurus2 dulu mcm mat dadah jewh...
nieyh dh lepas sebulan nieyh...
mase mula2 lagi glew....


Pic nieyh setelah sekian lma
makin membesar dan membesar...
hahahahhahahaha

Tuesday, 7 June 2011

NASIB BADAN.....

allo sahabat2...
hukhukhuk...batok2 plak kali nieyh nak cite....
cm ne nak mula kan pown x taw...
korang percaya x cinta pandang pertama??
korang pernah x cinta someone dr skola sampai skng tp x pernah nak luah kan...
coz ble luah kan ade jewh halangan n ble dh luah x diterima...
cm ne ea klo kita syg someone uh tp some uh mcm samar2 lagi ngan kita...

dh nasib mmg mcm nieyh baru nak bhgia ade jewh halangan..
tp ak nak org uh taw yang ak syg die dr first ak jmpe die dulu..
x kesah la apew pown yang korunk nak ckp...
hehehehe

I LOVE U FULLL!!!!!!!!

Sunday, 5 June 2011

TAK MUNGKIN BERPALING LAGI..

"usah menabur budi mengharap kan simpati...."
kali nieyh ak x nak mengharap kan pape lagi same dari luaran atau dalaman...
bg ak dia yg akan wat keputusan klo yea  ak trima ...
dulu mngkin ak masih mntah dlm hal2 nieyh tp skng ak matang dlm hal ini...
"pengalaman telah mendewasa kan mematang kang fikiran...
pahit getir yang pernah di lalui guruku sejati..."

ak harap dia akan trima ak satu hari nnt...
dari dulu ak tggu keputusan dari dia ak x mnjnji kan kekayaan tp ak jnji kan kepercayaan dan kebahgiaan..
nak cerita panjang pown x gune korang bukan paham pown...
serabuk perut natang beruk nieyh...
huhuhuhuhuh

Wednesday, 1 June 2011

BERATNYA TANGGUNGJAWAB LELAKI ~ ISTIMEWANYA WANITA DI SISI ALLAH SWT

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh.

Manakala dosa gadis bujang di tanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa ank perempuan yg belum berkahwin dan dosa ank lelaki yg belum baligh.


Beratkan?

Hukum menjelaskan ank laki kena tanggungjwb ke atas ibunya
Dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya,
maka berdosa baginya terutama Anak laki yg tua,
manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat pada suaminya.

Isteri berbuat baik,Pahala dapat kepadanya,
kalau isteri buat benda tak baik,
mcm tak menutup aurat dgn sempurna,
Dosanya di tanggung oleh suami.
Beratkan??


Suami kena bg nafkah pada isteri, ni wajib tapi isteri tidak.
Tapi isteri boleh Bantu untk ringankan beban suami.
HARAM bagi suami bertanyakan pendapatan isteri,
Lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izinnya.

Banyak lagi laki, lebih-lebih lagi bila dah bergelar SUAMI.
Suami kena tanggung.
Kalau nk di bayangkan beratnya,
Dosa-dosa yg perlu ditanggung seperti gunung dan semut.

Sebab tu mengikut kajian,nyawa org perempuan lebih
Panjang dari laki. Laki mati cepat sebab dah tak larat nak tanggung dosa yg beratnya (sekadar pendapat sendiri )

Wanita..- Auratnya lebih susah dijaga berbanding laki.
- Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar dari rmh.
- Saksinya kurang berbanding laki.
- Perlu menghadapi ksusahan mgandung dan melahirkan ank.
- Wajib taat kpd suami tapi suami tak perlu taat kpdnya..cume suami la kena consider.
- Talak terletak di tgn suami
- Wanita kurg beribadah kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pd laki.

PERNAHKAH KITA TGK SEBALIKNYA??

~Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat.
~Sudah pasti permata tidak akn dibiarkan bersepah-sepah bkn?
itulah bandingannya dgn seorg wanita.
~Wanita perlu taat kpd suami tetapi laki wajib taat kpd ibunya 3kali lebih utama daripada bapanya.
~Bukankan ibu adalah seorg wanita?
~Wanita menerima harta pusaka kurg dari laki,Tapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kpd suaminya,manakala laki perlu menggunakan harta pusaka ituuntk menyara anak-anak dan isteri.
~Wanita perlu bersusah-payah untk mengandung dan melahirkan anak,tapi setiap saat dia di doakan oleh segala haiwan,malaikat, dan seluruh mahluk ALLAH SWT di muka bumi dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil.
~Manakala dosanya di ampunkanOleh ALLAH SWT..
~Seorang wanita boleh masuk pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yg di sukainya cukup dgn empat syarat shj :

-Sembahyang lima waktu
-Puasa di bulan Ramadhan
-Mentaati suami
-Menjaga kehormatannya

~Seorang laki perlu pergi berjihad fisabilillah tapi wanita jika taat kpd suaminya serta menunaikan tanggungjawbnya kpd ALLAH SWT akanturut menerima pahala seperti pahala orang berperang Jihad fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH! Sayangnya ALLAH pada wanita..
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang laki,tanpa wanita, laki tidak akn wujud di muka bumi ni..tanpa wanita kuat tidak wujud pemimpin yang berwibawa,tanpa wanita tidak wujud lelaki yg beriman..tapi,ingatlah wahai lelaki, wanita itu juga merupakan fitnah dunia..

TENTANG DIA

DIA mmg wat ak bahgia tp ade kewh ak taw die bahgia...
DIA slalu dngar masalah ak tp ade ak dengar masalah dia...
DIA slalu sanjung ak tp ade ak sanjung die mcm die wat at ak..
DIA seorang yang periang tp ak pernah kewh riang ngan die..
DIA mmg seorang yang sempurna bg ak tp ak bg DIA adakah sempurna..
DIA penyeri idup ak tp pernah x ak bg penyeri idop die...

ak mmg x sempurna tok DIA klo betol dia sayang at ak npe dia tggl an ak cm uh jewh..??